Nezaradené

V ľudovej medicíne sa čierna baza cenila od nepamäti

Viete, že… V ľudovej medicíne sa čierna baza cenila od nepamäti. V 17. storočí bola obľúbeným pomocníkom na odstránenie hlienov, kašľa alebo ako silné preháňadlo. Bylinkári opisujú bazu ako „kompletnú liečivú truhlicu”, pretože má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti. Čiernu bazu používali naše staré mamy pri prechladnutiach, ako prostriedok na potenie, je močopudný a ako jemne prečisťujúci prostriedok.

Jej plody nie sú vhodné na konzumáciu v surovom stave. Plod čiernej bazy je jedným z najbohatších zdrojov antokyánov, ktoré stimulujú imunitný systém zvýšením produkcie lymfocytov bojujúcich proti infekcii.

Plody bazy čiernej sa vyznačujú vysokým obsahom vitamínu C a B, éterických olejov, antioxidantov (antokyán) a flavonoidov. Pôsobia prospešne pri celkovej podpore imunitného systému, zlepšuje krvný obeh. Éterické oleje podporujú potenie a uvolňovanie hlienov. Má obrovské antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti, má močopudné účinky a podporuje činnosť dýchacích ciest. Čierna baza pôsobí tiež veľmi priaznivo pri nádorových ochoreniach.

Mohlo by Vás zaujímať: