10,30 € s DPH
Výživový doplnok. 100 % šťava z čiernej reďkovky pre celú rodinu. Čierna reďkovka je odroda reďkovky, vedecky známa ako Raphanus sativus L. var. Niger. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Phytotherapy Research môžu niektoré antioxidanty v čiernej reďkovke, napríklad antokyány, pomôcť znížiť oxidačný stres a neutralizovať voľné radikály, čím prispievajú k celkovému zdraviu organizmu.[8]
Čierna reďkovka je odroda reďkovky, ktorá pochádza z Ázie a Európy, vedecky známa ako Raphanus sativus L. var. niger [1] a má tmavofialový alebo čierny povrch. Táto zelenina, bežne známa ako španielska reďkovka, je o niečo väčšia ako tradičné reďkovky a jej chuť je výraznejšia. Konzistencia býva o niečo tvrdšia ako u bežných reďkoviek a vnútro je ostro bielej farby. Hoci sa táto zelenina bežne nenachádza v každom obchode s potravinami alebo na trhu, jej popularita v posledných desaťročiach vzrástla vďaka jej pôsobivému nutričnému profilu a súvisiacim prínosom pre ľudský organizmus.
Medzi mnohé živiny, ktoré sa nachádzajú v čiernej reďkovke, patrí vysoké množstvo vlákniny a vitamínu C, ako aj stredne vysoké množstvo železa, horčíka, draslíka a ďalších kľúčových vitamínov, ako sú vitamíny B, A a E. Nachádza sa tu aj nižšie množstvo medi, selénu, zinku, špecifických antokyanov, antioxidantov, enzýmov a hormónov. Táto zelenina má tiež veľmi nízky obsah kalórií.
Ľudia tvrdia, že medzi účinky čiernej reďkovky patrí schopnosť zlepšovať funkciu pečene, regulovať hladinu hormónov, kontrolovať krvný tlak, znižovať hladinu cholesterolu, posilňovať zdravie pokožky a vlasov, zlepšovať trávenie, liečiť zápchu a nadúvanie, predchádzať skorbutu, zlepšovať duševnú čulosť, znižovať tvorbu žlčových kameňov a detoxikovať organizmus. Niektoré z nich si podrobne rozoberieme nižšie. Čo hovoria vedecké výskumy?
Vďaka detoxikačným vlastnostiam a vysokému obsahu vitamínov B a E môže táto zelenina pomôcť pri ochrane zdravia vašej pokožky pred zápalovými stavmi a tiež predchádzaní oxidačnému stresu, ktorý môže viesť k vzniku vrások, stareckých škvŕn a nežiaducich škvŕn.[2]
Glutatión je jedným z najdôležitejších antioxidantov v tele a je zodpovedný za to, aby sa v pečeni nehromadilo príliš veľa toxínov. S pribúdajúcim vekom však hladina glutatiónu klesá, preto je pre udržanie zdravia čoraz dôležitejší komplexný súbor potravín, medzi ktoré patrí aj čierna reďkovka, ktoré dokážu túto hladinu zvýšiť.[3]
Dobré množstvo vitamínu C môže vplývať na imunitný systém, ako aj produkciu bielych krviniek, ktoré sú prvou obrannou líniou tela proti nežiaducim patogénom, baktériám a toxínom.[4]
Táto zelenina má veľmi nízky obsah kalórií, ale relatívne vysoký obsah vlákniny, ktorá vám môže pomôcť cítiť sa sýti bez toho, aby prispela k celkovému príjmu kalórií.[5]
Ak trpíte hypertyreózou alebo vám bola diagnostikovaná Gravesova choroba, používanie takejto zeleniny v komplexe vyváženej stravy môže pomôcť regulovať hormonálnu hladinu a zlepšiť zdravie štítnej žľazy.[6]
Štúdie zistili, že zdravá žviotospráva spolu s pravidelnou konzumáciou tejto zeleniny môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a udržať krvný tlak v zdravom rozmedzí, čo okrem iného znižuje riziko aterosklerózy, infarktu a mŕtvice.[7]
Podľa štúdie uverejnenej v časopise Phytotherapy Research môžu niektoré antioxidanty v čiernej reďkovke, napríklad antokyány, pomôcť znížiť oxidačný stres a neutralizovať voľné radikály, čo môže ďalej znížiť riziko vzniku rakoviny a pravdepodobnosť výskytu akýchkoľvek iných chronických ochorení. Antokyány sa prirodzene vyskytujú v ovocí a zelenine ako glykozidy, ktoré majú glukózu, galaktózu a podobne. Vyskytujú sa všadeprítomne vo väčšine ovocia a zeleniny a dodávajú im výraznú farbu.[8]
Mnohé recepty starých matiek hovoria takmer o zázraku, ak príde reč na liečbu kašľa. Vyjadrenia mnohých hovoria o skvelých účinkoch. Vedecky však potvrdené nie sú.
Čiernu reďkovku zoženiete najčastejšie surovú u farmárov, prípadne v inej podobe na e-shopoch. Existuje množstvo chutných spôsobov, ako zaradiť čiernu reďkovku do svojho jedálnička, napr. prostredníctvom šalátov, pečených či varených jedál.
Prečo si to však neuľahčiť pomocou jedinej fľaše plnej chutnej reďkovkovej šťavy?
Možné vedľajšie účinky
Konzumácia nadmerného množstva čiernej reďkovky môže mať vedľajšie účinky, pretože v tejto zelenine sa nachádzajú potenciálne toxíny nazývané glukozinoláty. Táto reďkovka patrí do čeľade kapustovitých, z ktorých všetky obsahujú stopové množstvá tejto zlúčeniny. Pri konzumácii veľkého množstva môže narušiť tvorbu hormónov štítnej žľazy a môže viesť k vzniku strumy. Niektorí ľudia sú na túto koreňovú zeleninu aj alergickí, a preto by sa jej mali vyhýbať.
Použité zdroje:
šťava z čiernej reďkovky (Raphanus sativus L), kyselina askorbová (vitamín C) 120mg na 50ml. Pasterizované šetrnou pasterizáciou.
Čistý objem: 500 ml.
Po otvorení skladujte v chladničke, spotrebujte do troch týždňov od otvorenia. Uchovávať mimo dosah malých detí. Chrániť pred priamym slnkom.
Spôsob užívania: 25ml 1 – 2 krát denne minimálne pol hodiny pred jedlom. Pred každým použitím pretrepať. Maximálna denná dávka (50ml) obsahuje 50 ml šťavy z čiernej reďkovky a 120mg vitamínu C, čo predstavuje 150% DDD*. Neodporúča sa prekračovať maximálna denná dávka.
Priemerné výživové hodnoty v 100ml / dennej dávke 50ml
Energia: 147 kJ( 35 kcal ) / 73,5 kJ(17,5kcal)
Bielkoviny: 0,5 g / 0,25 g
Sacharidy: 8,5g/4,25 g z toho cukry 0g/0g
Tuky:0 g/ 0g
BEZ PRIDANIA CUKRU
Obsahuje prirodzene sa vyskytujúce cukry.
Produkt nemôže byť aplikovaný ako náhrada pestrej stravy. Výrobok nie je určený pre deti do 3 rokov. Nevhodný pre tehotné a kojace ženy. Usadenina na dne fľaše nie je na závadu. Farba, vôňa a chuť sa môžu mierne líšiť v závislosti od výrobnej šarže.
DDD* – doporučená denná dávka
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach zakazuje označovať na výrobkoch a miestach, ktoré výrobky predávajú (e-shop) zdravotné účinky produktu. Preto od 1.7.2013 nebude možné poskytovať tieto informácie priamo pri produktoch. Viac informácií nájdete na www.ekomedica.sk