Nezaradené

Ako vyčistiť práčku bez chémie

Práčka je nadčasový prístroj, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou každej domácnosti. Tento zázrak modernej techniky ušetril množstvo času a úsilia, ktoré sme kedysi museli venovať praniu našich šiat. Aby nám ale práčka slúžila spoľahlivo a dlhodobo, je potrebné sa o ňu správne starať.

V každej kúpeľni má moderná práčka bielizne svoje dôležité miesto. Na trhu je nespočetne veľa spotrebičov a vyberať si môžete podľa veľkosti, rýchlosti otáčok alebo pre náročnejších spotrebiteľov aj podľa energetickej triedy. Navyše sa v dnešnej dobe nehľadí len na praktickosť daného spotrebiča ale samozrejme aj na jeho dizajn. Vybrať si môžete aj z kúskov ktoré dokážu perfektne doladiť vašu kúpeľňu

Pravidelné čistenie

Na to aby nám však práčka správne a dlho slúžila sa o ňu musíme správne starať. Najdôležitejšia časť pravidelnej údržby práčky je jednoznačne jej čistenie. Práčka je miestom, kde sa stretáva voda, pracie gély a rôzne nečistoty z našich odevov. Toto prostredie môže byť výborným miestom pre tvorbu plesní, baktérií a vodného kameňa. Preto je nevyhnutné pravidelne čistiť práčku, aby sme zabránili týmto problémom. Čistenie práčky má tiež významný vplyv na výkonnosť a trvanlivosť zariadenia.

Ak zanedbáme starostlivosť o práčku, môžeme z nej po určitom čase cítiť nepríjemný zápach. Nemusíme ho konkrétne cítiť z bubna práčky ale zapáchať môže aj čerstvo opraté oblečenie. Na vine nemusí byť len nesprávne zvolený cyklus alebo nedostatok pracieho gélu. Často krát za to môže práve zanedbaná čistota tohto spotrebiča. 

Najdôležitejším krokom proti zápachu z práčky je prevencia. K tej jednoznačne patrí dostatočné vetranie práčky. Ak práčku po skončení cyklu a vybraní prádla zatvárate, robíte veľkú chybu. Prebytočná vlhkosť ktorá v práčke zostala môže za vznik zápachu ale taktiež aj za tvorbu nebezpečných plesní. Po každom pracom cykle nechajte dvierka práčky otvorené aby mohla dostatočne vyschnúť. Je dobré nechávať otvorený aj dávkovač do ktorého nalievame prací gél alebo aviváž. 

Čistenie vnútra práčky

Dve najdôležitejšie časti práčky ktoré sa nachádzajú v jej vnútri a pri ktorých je dôležité dbať na čistotu je zaručene bubon práčky a filter. 

Čistenie bubna práčky 

Bubon práčky je miestom, kde sa usadzuje väčšina veľkých nečistôt z odevov. Na jeho vyčistenie môžete použiť octový roztok. Zmiešajte šálku octu s rovnakým množstvom teplej vody a tento roztok nalejte do prázdneho bubna. Potom spustite krátky cyklus na vysokú teplotu bez prádla. Octový roztok pomôže odstrániť plesne a nečistoty.

Čistenie filtra

Väčšina práčok má filtrovacie systémy, ktoré zachytávajú pevné častice, ako sú vlasy a mikrovlákna z oblečenia. Filter by sa mal čistiť pravidelne, najmenej raz za mesiac. Podrobný návod ako vyčistiť filter na vašej práčke nájdete aj v manuály ktorý ste dostali pri kúpe spotrebiča. Pravidelným čistením zabezpečíte, že práčka bude dobre odsávať vodu a nebudete mať problémy s odpadovými vodami. Pri bezchybnom stave práčky a jej bezproblémovom fungovaní ušetríte aj za náklady na jej prípadné opravy alebo iné nežiaduce výdaje.

Čistenie vonkajších častí práčky

Medzi vonkajšie časti práčky, ktorým treba venovať pozornosť je určite ovládací panel zariadenia ale hlavne priestor okolo dvierok. V gumovom tesnení sa môžu zachytávať nečistoty a prebytočná voda, čo najčastejšie vedie k nepríjemnému zápachu a tvorbe plesní. 

Čistenie ovládacích panelov

Venujte pozornosť aj ovládacím panelom práčky. Použite mäkkú handričku alebo utierku navlhčenú vodou a jemným čistiacim prostriedkom na ich čistenie. Dôkladne ich vysušte, aby ste zabránili poškodeniu elektronických častí.

Čistenie gumy na dvierkach

Guma okolo dverí práčky môže byť miestom pre hromadenie plesní a nečistôt. Pre jej čistenie použite zmes vody a octu alebo bežný čistič na plesne. Dôkladne gumenú časť utrite a uistite sa, že je suchá, aby sa zabránilo ďalšiemu vzniku plesní.

Ekologické čistenie práčky

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí opäť spolieha na silu prírody viac ako na silu rôznych chemických látok. Chemické čistiace prostriedky dokážu byť veľmi agresívne a navyše sú škodlivé nielen pre nás ale aj pre životné prostredie. Pri ich používaní dráždime svoju pokožku a dýchacie cesty. Pri odtekaní do odpadu sa ich časť dostáva aj do spodných vôd, čo následne ubližuje vode aj pôde. Preto je lepšie používať na čistenie spôsoby, ktoré využívali už naše staré mamy.

Medzi najpoužívanejšie prírodné spôsoby čistenia patrí určite čistenie octom, jedlou sódou a kyselinou citrónovou. Tie tri zložky sú sto percentne prírodné a rovnako silné ako predražené chemické čistiace prostriedky. Nižšie uvádzame niekoľko jednoduchých tipov ako využívať tieto prostriedky pri čistení vašej práčky.

Octový roztok

Octový roztok je vynikajúcim nástrojom na odstránenie nečistôt, vodného kameňa a plesní vo vnútri práčky. Postup je veľmi jednoduchý, stačí zmiešať polovicu až celú šálku bieleho octu s rovnakým množstvom teplej vody. Nalejte túto zmes priamo do prázdneho bubna práčky. Nastavte práčku na dlhý cyklus na najvyššiu teplotu, ktorú vaša práčka ponúka. Octový roztok pomôže rozpúšťať usadeniny vodného kameňa a odstraňuje aj prípadné plesne.

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je ďalším skvelým prírodným čističom, ktorý môže pomôcť pri čistení práčky. Do prázdneho bubna práčky nasypeme približne 1/4 až 1/2 šálky kyseliny citrónovej. Následne spustite práčku na krátky cyklus s vysokou teplotou. Kyselina citrónová pomôže odstrániť nečistoty a taktiež osvieži vašu práčku príjemnou citrónovou vôňou.

Jedlá sóda

Jedlá sóda je ďalším účinným prostriedkom na čistenie práčky. Postup je opäť veľmi jednoduchý. Do prázdneho bubna práčky pridajte približne polovicu šálky jedlej sódy. Spustite práčku na krátky cyklus a na vysokú teplotu. Jedlá sóda pomôže odstrániť zápach a nečistoty.

Prírodné riešenia fungujú rovnako dobre ako chemické prostriedky ktoré sú preferované všade okolo nás. Veľkou výhodou tých prostriedkov je že ich máte s veľkou pravdepodobnosťou už doma a nemusíte sa tak báť, že vám pri upratovaní bude niečo chýbať. Navyše ocot, jedlá sóda a kyselina citrónová sú lacnými čistiacimi prostriedkami, ktoré kúpite v ktoromkoľvek obchode. Obráťte sa preto radšej na overenú silu prírody a ušetríte tým nie len vaše peniaze, ale aj životné prostredie.